Ki-kicsoda, mi-micsoda... (?)

rendszergazda

...avagy a rendszer, a gazda és a rendszergazda


Tiszta vizet öntünk a pohárba, csak vigyázz bele ne boruljon a laptopba, miközben olvasol. :)


Bő két éve már, hogy fenekestől felforgatta a covid a világot. A emberek, leszámítva a nagyobb-, távmunkában tapasztaltabb nyugati cégeket, kizárólag a céges irodákban dolgoztak, ahol jellemzően a munkaállomásokhoz egy-egy számítógép is tartozik, tartozott. 


Az irodai gépek eszközök továbbiakkal is, egymással is és a világhálóval is kommunikálnak egy rendszerben összekapcsolva. Számos vezeték és többféle kiszolgáló egység is segíti a kommunikációt. Ez pedig pontosan annyi hibalehetőség is. Egy nagy keszekusza rendszer. Van ahol inkább csak “rendszer”-nek hívják. :)


A rendszerek tulajdonosa a cég, ám sok esetben nem gazdája annak. Miért? Mert időzavar van és/vagy a kellő szaktudás hiányzik. Belső kollégát alkalmazni pedig extrán drága, ráadásul csupán csak napi 8 órában áll szolgálatban. A rendszerek pedig idővel elavulnak, sok esetben alapból sem a célnak megfelelőek.

Nem elég megvenni eszközöket és beállítani hadrendbe valahogy, amolyan “jól van az úgy” alapon, hanem karban is kell tartani, folyamatosan alkalmazkodni a kor változásaiból eredő újabb és újabb kihívásokhoz. 

Ahhoz pedig már mélyebb tudás és rendszerismeret, sokat látott, tapasztalt IT szakember kell. 


No de, mivel is kezdtem? Azzal, hogy két éve sok minden megváltozott. Nem jár már annyi ember be az irodába vagy nem annyit. Mert nem tudott. Sokan tehát mezítláb, jobb esetben egy céges laptoppal a hónuk alatt hazamentek és otthon maradva kellett, hogy dolgozzanak egyik napról a másikra. 


Sok kérdést felvetett ez, akkor és még most is. 


- Hogyan tudom ellenőrizni, hogy az ember valóban dolgozik-e otthon? 


- Biztonságos-e az otthoni hálózattal kapcsolódni a cég központi számítógépéhez? (szaknyelven a központi szerver) 


- Van-e olyan stabil az eszköz és a hálózat, hogy kiszolgálja az igényeket? 

Az otthoni “munkaállomás” nyújtotta ergonómiáról nem is beszélve. Mert ugye az ember is a rendszer része és vigyázni kell rá is. 


Voltak izgalmak. Volt és ma is van benne részünk. A mabaIT csapata számos felhasználónak és cégnek segített fentiek rendszerszemléletű kialakításában. Volt ahol egy-egy jó tanáccsal, amit neked is szívesen ingyen adunk, volt ahol teljes rendszerbiztonsági-, továbbá eszközbeszerzési, -beállítási szinteken is, amit neked is szívesen elvégzünk egy szerződés keretein belül. 


Itt jön képbe tehát a rendszergazda. Ő nem a felhasználó, nem a tulajdonos, hanem a felügyelő, aki minden problémát megold, ami az informatikai rendszerben előáll. Leginkább akkor dolgozik jól, ha minél kevesebb a megoldandó helyzet, ám mindig a legváratlanabb pillanatokban van rá szükség és segít, hogy ne veszíts sok pénzt a kieső időben. 


Tehát a rendszernek gazda is kell, nem csak tulajdonos és felhasználó. Aki egy külső partnerként az üzemeltetésben felelősséggel tartozik a hálózatért, eszközökért. A rendszer időszaki megújítását, a szoftverek telepítését, új munkaeszközök beszerzését, a meglévők időszakos karbantartását, valamennyi beállítását is elvégzi. Teljes felügyelettel, szerződéstől függően akár 0-24 órában egy készenléti, külső munkatárs, aki a dedikált IT partner a mindennapokban. Nem kell vele munkajogi szerződést kötni, nem kell járulékokat fizetni utána és azt lesni éppen mit csinál, végzi-e a dolgát, mert egy kedvezőbb átalánydíjjal áll rendelkezésre. 


Ezt nyújtja a mabaIT, mint rendszerüzemeltető.


A megváltozott munkavégzés, kisebb vállalkozásokat is érint. Optimalizált működést választottak sokan, szerintünk bölcsen. Van ahol 4+1 vagy 3+2 munkarendben járnak be, váltva, beosztva egymás között a kisebb teret. Ez a rendszer már dedikált mobil számítógépeket is feltételez sok esetben, amit otthon és a cég irodájában is biztonságosan kell tudni használni.


Ebben is számíthatsz a mabaIT csapatára. 


Most ingyenes felülvizsgálatot kérhetsz. Azt követően igény szerint következhet a rendszer kiépítése, modernizálása, a stabil biztonsági szintek kialakítása és igény szerint a nyugalmat adó szolgáltatásunkat is igénybe veheted, hiszen a rendszerfelügyelet is vállaljuk. Számos partnerséget ápolunk, többek között a Dell-, Microsoft-, és a Bitdefender partnerség is fennáll. Lefedjük a modern hardver, szoftver, felhőszolgáltatás- és vírusvédelmi biztonsági hátteret is.


Keress meg bennünket, egyeztessünk időpontot, ingyenes tanácsadásra. Átnézzük a rendszered és szakvéleményt adunk. Nálunk már egy gépre is elérhető a szolgáltatás.


Kapcsolatfelvétel: https://mabait.hu/contact

Ezt se hagyd ki!

Feliratkozását nem sikerült elmenteni. Kérlek próbáld újra.
Sikeresen feliratkoztál!

Hírlevél

Iratkozz fel és ne maradj le újdonságainkról!