Leveled érkezett - Bűnözők és áldozatok az elektronikus világban

Nyugtalanító levelet kaptál elektronikus postaládádba? Miután elolvastad, majd újra és ismételten még kétszer úgy érzed, hogy valaki tényleg megfigyel és tudja (...), a fal másik oldalán egy baseball ütővel a kezében várakozik, nem látod az arcát, ám fenyegetést jelent számodra, ha nem fizetsz 48 órán belül?


Tegye fel a kezét, aki már kapott legalább egy zsaroló e-mail-t!


Látok egy képet a szemem előtt, áll előttem száz ember, felteszem ezt a kérdést és több mint kilencvenöt kéz van a magasban. Igen. Ezen a téren már kevesen szüzek.


Nem, nem a szeptemberben születettekről és nem is az asztrológiáról beszélek. Mert persze van párhuzam a két sík között, ez kétségtelen, de másról van szó.


Na jó. Igazad lehet. Amikor elolvasod a horoszkópod és olyan érzésed van mintha neked írták volna, mintha rólad szólna. Ugye, ez ugyanolyan? Ja, igen. Máskor meg nem. :)


A zsaroló email-ek tartalma is hasonló ehhez. A cél, hogy sokkal általánosabb legyen, kellően személyes, ezért sokkal nagyobb a találati arány. Miért? Mert minden internetfelhasználó böngészik a világhálón és van esélye kattintani a nem megfelelő helyre is. 


Ha azt írják, hogy meglátogattál egy oldalt, amin keresztül egy vírust telepítettek a gépedre és ezen keresztül hozzájutottak a jelszavaidhoz vagy a kameráddal felvételt készítettek rólad, akkor ez ezért 10/10-es találat, hiszen, aki fellép a netre ő szörföl is a weben, ergo oldalakat nyit meg. Így értem, hogy általánosan magadra veheted amit ír, mert így is van. 


Hatalmas pénz ami ezt az egészet mozgatja. És akinek tényeg lekódoltak fontos állományokat, javarészt fizet is, hogy visszakapja. Vajon visszakapja? 


Az esetek nagy többségében tehát egy általános szöveggel érkező email, mintegy szőnyeg-bombázással a nagy számok törvénye alapján az email küldő - van amikor optikailag a saját magunk e-mail címéről küldi a levelet -, sokat keres a semmiért.


A félelmen alapuló érzelmek viharában sokszor az erős szélben homok megy a szemünkbe és nem látjuk reálisan a megoldást. Az a stressz, az a nyugtalanság, az a sok kérdőjel, amit egy-egy, jó nyelvhelyességgel, jókor, jó tartalommal megírt levél okozni képes, nehéz leírni.


Ehhez asszisztálnak már a fordító szoftverek is, amik egyre kifinomultabbak. 


Ami a legfontosabb, hogy nem szabad hirtelen felindulásból cselekedni, nem szabad eleget tenni a követeléseknek és nem szabad okot adni a csaló, zsaroló félnek.


Vannak eszközök arra, hogy különféle ellenőrzéseket végezzünk és megtegyük a szükséges lépéseket.


Általában egy-egy email cím amire a levél érkezik már “feketelistás”, amit könnyen ellenőrizhetünk. Hiszen a zsaroló levél küldője nem egyesével szedi össze a címeket. Meg tudja venni, mint adatbázist az erre szakosodott “szervezetektől”. Ők is a sötét oldalon álló tevékeny és kártékony szerveződések.


Itt lehet ellenőrizni, hogy az e-mail címed szerepel-e ilyen adatbázisban: https://haveibeenpwned.com/


Minden esetben dollár vagy euró összeget jelölnek meg a levélben, amit egy bitcoin (BTC) számlára kérnek, amit szintén ellenőrizhetsz. Ha nem találod meg, akkor érdemes jelenteni a Kibervédelmi Intézetnek. 


Itt tudod a bitcoin címeket ellenőrizni: https://www.bitcoinwhoswho.com/


A legbölcsebb, hogy nem ijedsz meg! Higgadtan kezeled a helyzetet, tudom könnyű ezt mondani. Törlöd, tiltod, jelented és a legfontosabb, hogy legyen egy tuti IT-s szakembered és fordulhass is hozzá!


mabaIT infó-vonal: +36204818638


Aki tudja, hogy egy cég legfontosabb kincse az adat, a tárolt információ, ő azt is tudja, hogy nélkülözhetetlen egy rendszergazda a vállalkozáshoz.


Aki cégvezetőként okos, ő egy megbízható, kiváló és ami fontos, ellenőrizhető referenciákkal bíró külső rendszergazdát választ. 

Lényegesen kedvezőbb költségszerkezet és egy olyan külső szakemberekből álló csapat akik több céggel állnak kapcsolatban, többet látnak, többet tapasztalnak, hamarabb képesek ugyanarra a problémára reagálni.


Ilyen a mabaIT is! 


Elfogadsz egy díjmentes rendszer felülvizsgálatot ajándékba? 

Ne keresd a kamerát, nem vicc, teljesen komolyan írom. Csak kérned kell és feltérképezzük informatikai rendszered gyenge pontjait is. 


Keress fel elérhetőségeinken és ismerjük meg egymást! 


Klikkelj: https://mabait.hu/contact - ez egy biztonságos kattintás lesz, egy értékes új kapcsolat kezdete. Kérlek írd meg nekünk, mi az amiben tudunk segíteni!? Persze informatikában gondolkodj! :) :) :) 

Ezt se hagyd ki!

Feliratkozását nem sikerült elmenteni. Kérlek próbáld újra.
Sikeresen feliratkoztál!

Hírlevél

Iratkozz fel és ne maradj le újdonságainkról!