Alga a számítógépben, avagy a fotovolatikus cellák titka

Na megint egy új kifejezés, fotovolatikus. Nem szeretem amikor ilyen nagyképűen kommunikál valaki. Sokkal inkább a közérthetőség a cél.

Elmesélem ezt röviden és meglátod, milyen hihetetlen jó arcok vannak a világban. Kutatnak, matatnak, keresgélnek, halásznak a lehetőségek tengerében, majd egyszer csak algát használnak a számítástechnikai kutatásokban. Na ez nagyon izgalmas. De mire jutottak?


Egy Cambridge-i kutatócsoport az elmúlt fél évben csodát alkotott. 


Frissen publikálták hathavi eredményeiket, melyek alig egy hónapja láttak napvilágot. Őrület, nekem nagyon tetszik az irány.


Egy széles körben elterjedt - nem mérgező! - algafajt hívtak segítségül mikroprocesszorok működtetésére. Óriási!


Egy hagyományos - AA jelzésű és méretű - ceruzaelemhez hasonló egységet képzelj el, ami egy bizonyos - amúgy nagy mennyiségben előforduló - algafajt tartalmaz. Energiát ad le. Napfényt használva természetes úton adja le az energiát fotoszintézis útján, folyamatosan.


A rendszer nagy előnye, hogy részben újrahasznosításból származó anyagokból készül, emiatt olcsó az előállítása, könnyen reprodukálható. A benne lévő algának pedig nincs szüksége külön táplálásra, mert a fotoszintézis útján előállítja saját táplálékát is. Ez a kellemeset a hasznossal esete, miközben “főz” magának az “illető”, energiát ad le. 


Ez a magyarázata annak, amit a kutatók is csodálattal néztek, hogy a kutatás hat hónapjában, az energiával így ellátott - egyéb iránt, nem mellékesen, széles körben használatos - mikroprocesszorok működése zavartalan volt.


Reméljük, hogy ez a kísérlet is beépülhet a mindennapok rendszereibe és nagymértékben hozzájárulhat egy fenntarthatóbb számítástechnika, egy fenntarthatóbb világ környezettudatosabb működéséhez.


Ha szeretnél értesülni hasonló érdekességekről, szereted a humort vagy csupán amikor szükség van egy jó szakmai háttérre informatikában, ne kelljen keresgélni, kérlek kövesd mabaIT facebook oldalt.


Köszönjük megtisztelő figyelmed!

mabaIT


Kérdésed van az informatika terén? Keress bizalommal!

Kapcsolat: https://mabait.hu/contact

Ezt se hagyd ki!

Feliratkozását nem sikerült elmenteni. Kérlek próbáld újra.
Sikeresen feliratkoztál!

Hírlevél

Iratkozz fel és ne maradj le újdonságainkról!