HDD vagy SSD, melyiket válasszam?

A számítógépekben legyen az hordozható, azaz laptop - notebook, vagy stabil helyen egy személyi számítógép (PC), minden esetben elengedhetetlen tartozék benne legalább egy adattároló egység, mert a rendszernek és az adatoknak egyaránt kell tárhely. Ez a winchester (ejtsd: vincseszter). 


Régen csak egy lehetőségünk volt és emlékszem anno a kilencvenes évek elején mekkora nagy szó volt, hogy tudtunk 40 megabájt, majd kicsit később 170 megabájt adatot tárolni - nagyon drága volt ez a kapacitás -, persze akkor még játékokkal volt tele a merevlemez. Jut eszembe, szorgosan dugdostuk a hajlékony lemezeket is a gépbe. Hihetetlen, talán igaz sem volt. :) Ma már elég őskorinak hat az akkori Pentium I-es PC, a maga 33 vagy 40 MHz-es processzorával. Utóbbival már császárok voltunk. Hihetetlen számok ugye? És mégis imádtuk!


No de ma már a belső egységként a stabil gépekben - és kezdetben a laptopokban is - elterjedt adattároló a HDD egyeduralmát megtörve, hódít az SSD is. Nézzük is mi mit tud és mire, mikor, hogyan érdemes használni és gondolkodni benne.



HDD (hard disk driveez a “békebeli” hagyományos adattároló egység a számítógépekben, ami már a múlt század közepe óta bizonyít. Ha nem mozgatjuk és nem tesszük ki külső behatásoknak, pl. nem ejtjük el, ütjük meg, akkor adataink akár egy évtizeden át is biztonságban lehetnek rajta. A HDD tehát tartós, de csak ha tényleg békén hagyjuk, ám a sok kis mozgó apró alkatrész miatt nagyobb eséllyel hibásodhat meg. Hangosabb is modernebb kisöccse, nehezebb is, jobban is melegszik. Viszont adattárolásra fajlagosan olcsóbb lehet.


SSD (solid state drive) a modernebb kisöccs, a HDD komoly vetélytársa, hiszen lényegesen jobban ellenáll a mozgatásnak, sokkal kevesebb az energiafogyasztása is, ezért laptopokba kifejezetten ajánljuk. Akkor is, ha az SSD valamivel rövidebb életű, mint nagy múlttal bíró, de csupán egy helyben stabilabb bátyja, viszont strapabíróbb és jelentősen megbízhatóbb is. Csendes, kevesebb hőt termel, hiszen kevesebb mozgó alkatrésze van, tisztán adattárolásra viszont drágább választás. 


Összességében mindig a felhasználási célnak megfelelő eszközt érdemes választani, de javasoljuk, hogy ha egy PC-n sok az adat, akkor is a rendszert egy kisebb kapacitású SSD-ről érdemes futtatni, így gyorsabb lesz a munka! Adattárolásra pedig ha stabil helyen van a gép, nyugodtan lehet HDD-t is beépíteni mellé. 


Ha lassú a laptopod és HDD van benne, egy SSD máris sokat tehet az élményért. Nem jobb vagy rosszabb, egyszerűen modernebb technológia.  

Kövesd kérlek facebookon is a mabaIT oldalt és ígérjük hasznos tartalmakkal szolgálunk, rendszeresen, érthetően.


Köszönjük ha kedveled! 

Itt találod a facebook oldalt: https://www.facebook.com/mabait.hu


Ha pedig kérdésed van tedd fel nekünk pár sorban a kapcsolat menüben, itt: https://mabait.hu/contact 

Örömmel válaszolunk!

Ezt se hagyd ki!

Feliratkozását nem sikerült elmenteni. Kérlek próbáld újra.
Sikeresen feliratkoztál!

Hírlevél

Iratkozz fel és ne maradj le újdonságainkról!