Képzeld el, hogy a géped felismeri a kézmozdulataid, jajjjjj neked kisegér

Olyan új technológiát fejlesztenek a Waterloo-i Egyetem kutatói, amely felismerve kézmozdulatokat végrehajt parancsokat a számítógépeken. Napvilágot látott a "Typealike" névre keresztelt prototípus ami egy szokásos laptop webkamerán keresztül működik. A program felismeri a felhasználó kezeit a billentyűzet mellett vagy annak közelében, és a különböző kézhelyzetekre reagálva végrehajt bizonyos műveleteket.


Abból indultak ki, ha a webkamera képes érzékelni az arcmimikát, akkor egy szoftver segítségével programozható lehet kézmozdulatokra is, amelyek segíthetik a felhasználói élményt.


A felhasználó például jobb kezének hüvelykujjával felfelé mutat a billentyűzet mellett a program ezt a hangerő növelésének jeleként fogadja és a hangerőt feljebb veszi. Különböző gesztusok és különböző gesztuskombinációk programozhatók bele így az eddig egérrel vagy különböző kétkezes billentyű-kombinációk helyett egy egyszerű mozdulattal lehet majd elérni funkciókat.


Az ember-számítógép interakciójának fokozásától az innováció céljaként a gördülékenyebb munkavégzés vagy a játékok vezérlésének felhasználói élményét jelentősen javítani tudják ezáltal.


A fejlesztőcsapat több tucat kutató önkéntessel építi a rögzített kézmozdulatok adatbázisát. Az önkéntesekkel teszteket és felméréseket is végeznek, ezek segítenek a kutatóknak megérteni, hogyan lehet a programot a lehető legfunkcionálisabbá és sokoldalúbbá tenni.

A fejlesztők már olyan szoftvert készítettek, amely képes megérteni a különböző kézmozdulatokat változó körülmények között is, különböző felhasználói igényekhez igazítva azt. Már gépi tanulási technikákat használnak a Typealike program betanításához.

A kutatók szerint a Typealike programnak további alkalmazásai lesznek a virtuális valóságban, ami kiküszöbölheti a kézi vezérlők szükségességét.



Láttál már hasonlót filmekben is, ha jól emlékszem a Vasemberben, a Mátrixban de a Halálos iramban egyik részében is…


Ez a fejlesztés elég közel van ahhoz, hogy számunkra is elérhető legyen.


Te mire használod majd? Vagy maradsz az egérrel kattintgatásnál inkább?


Izgalmas fejlesztésekről a továbbiakban is beszámolunk.

Itt egy másik is. Ha ezt még nem olvastad akkor itt megtudhatod, hogy a mágnesesség is kutatási izgalmakat tartogat: https://blog.mabait.hu/a-magnesesseg-es-a-modern-szamitastechnika.html


Kérlek kövesd oldalunkat a facebookon is, hasznos tartalmakért, humorért, ha pedig baj van kiálts egy nagyot, ott termünk és segítünk, ha messze lennél akkor hívj bennünket vagy írj nekünk: 

https://mabait.hu/contact

Ezt se hagyd ki!

Feliratkozását nem sikerült elmenteni. Kérlek próbáld újra.
Sikeresen feliratkoztál!

Hírlevél

Iratkozz fel és ne maradj le újdonságainkról!